Hírek


A 2017/18-as őszi félévben is elindul "A viselkedésökológia aktuális problémái" című specink az ELTE-n

Spotted Eggshells May Indicate Sickly Mothers in Great Tits

   The many colors and patterns of bird eggs can provide camouflage and help parents tell their own eggs apart from those of invaders, but a forthcoming study in The Auk: Ornithological Advances suggests another function for eggshell patterns—they can provide information about the health of the mother. The researchers behind the new study found that the patterns of reddish-brown spots on the white eggs of Great Tits reflect the quality and health of the mother bird, with sicker, duller mothers laying eggs patterned with darker spots.

The way to learn

   A well-known songbird, the great tit, has revealed its genetic code, offering researchers new insight into how species adapt to a changing planet. Their initial findings suggest that epigenetics — what’s on rather than what’s in the gene — may play a key role in the evolution of memory and learning. And that’s not just true for birds. An international research team led by the Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW) and Wageningen University will publish these findings in Nature Communications on Monday.

Új pályázatok az ELTE-n:

   i) 2016 őszétől indulóan 10 hónapos ösztöndíjat (+ kutatási pénzt) nyert az ÚNKP (Új Nemzeti Kiválóság Program) predoktori (B keret) kategóriájában Szász Eszter. Gratulálunk Eszter!


   ii) Az ELTE Rektori Kiválósági Különdíj Pályázaton a professzori/docensi kategóriában csoportunk vezetője Török János sikerrel pályázott. Neki is gratulálunk!


   iii) 2016 őszétől indulóan 4 éves NKFIH kutatási pályázatot nyert Rosivall Balázs, melynek témája az ivararány-manipuláció madár és humán populációkban. Neki is gratulálunk!


Figyelem!

Az alábbi szakdolgozati és TDK témákkal várjuk az érdeklődőket:

 • Az egyedi minőség kvantifikálása madaraknál (Török János)
 • A klímaváltozás és egy vonuló madárfaj, az örvöslégykapó költésbiológiája (Török János)
 • Az oxidatív stressz szezonális mintázata a hím örvös légykapó egy pilis populációjában (Török János)


 • Színezet evolúciója, udvarlás és szaporodási siker madaraknál (Hegyi Gergely)
  • Van-e „kompozíciós összhang” az egész tollazat színezetében?
  • Mit jelent a teljes színezet a jelzést vevő egyedek számára?
  • Mi a beeső fény szerepe a színezeti jelzések „eladhatóságában”?

 • Ivararány-manipuláció - mért nem véletlenszerű, hogy hímek vagy nőstények lesznek-e az utódok? (Rosivall Balázs)
  • Milyen környezeti és szociális tényezők befolyásolják az utódok ivarát?
  • Milyen következményei vannak az ivararány-manipulációnak?

 • Madárének kutatása (Garamszegi László Zsolt és Zsebők Sándor)
  • Kulturális evolúció (mikroevolúció, a kultúra elemei, szociális tanulás, kommunikációs hálózatok)
  • Személyiség az énekben (konzisztencia és plaszticitás, reakciónormák, kvalitatív és kvantitatív személyiségjegyek)
  • Ének, mint összetett jelzésrendszer (egyediség, szillabus-frázis-ének, kódolási stratégiák, őszinte szignálok)
  • Az ének funkciói (territorialitás, tojóválasz)
  • Módszertani problémák (hálózatelemzés, gépi tanulás, egyedfelismerés, akusztikus diverzitás)

 • Magyarországi farkatlan kétéltűek bioakusztikai vizsgálata (Hock Ferenc)
  • Hibridizáció hatásának vizsgálata (kecskebéka-fajcsoport, bajszos békák, unkafajok)
  • Hangfeldolgozás- és hangelemzés automatizálásának lehetőségei, adatbázis-építés
  • Hangfelismerő rendszer fejlesztése a magyarországi farkatlan-kétéltű fajokkal
  • Terepi és laboratóriumi bioakusztikai mérések módszertani kérdései

A 2016/17-es őszi félévben új speci indul "Evolúciós ökológia szeminárium" címmel az ELTE-n

A 2016/17-es őszi félévben is elindul "A viselkedésökológia aktuális problémái" című specink az ELTE-n

   Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2015 őszén hagyományteremtő szándékkal írta ki „az ELTE Ígéretes Kutatója” című pályázatot 40 évesnél fiatalabb kutatók részére. 2015 decemberében az Élő természettudomány kategóriában két kutató, Hargitai Rita és Herczeg Gábor nyerte el a címet. Mindketten az Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék Viselkedésökológiai Csoportjának tagjai. Gratulálunk!

link

   A legjobb 50! Kiváló ELTE-s kutatók 2015-ben (tavaszi lista IV. rész, őszi lista V. rész).

link
linkKedves Etológus Kollégák!

Idén ősszel november 27-29 között, immár 17. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Etológiai Társaság (MET) konferenciája, az ELTE-TTK Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékén tevékenykedő Viselkedésökológiai Csoport szervezésében.

A konferenciának, amely már majdnem két évtizede az egyik legszínvonalasabb lehetőséget nyújtja az etológia és viselkedésökológia szakterületen kutató kollégák jó hangulatú szakmai eszmecseréjére, idén a dobogókői Walden Hotel (www.waldenhotel.hu) ad otthont.

A szakmai programban megkülönböztetett szerepet kap az „interdiszciplinaritás”, mely témában két, igen izgalmas plenáris előadást hallhatunk:

Dobolyi Árpád: Az anyai viselkedés neurobiológiája
Vicsek Tamás: Miért élünk hierarchiákban?

Mindamellet, szeretnénk „Az interdiszciplinaritás az etológiában” címmel egy kerekasztal-beszélgetést is szervezni, melyhez mediátorokat keresünk (azaz akik vállalják, hogy a témaban vitaindító kérdésekkel készülnek, esetleg résztvevőket toboroznak, és a beszelgetést levezetik). A mediátorok a metkonf2015@gmail.com címen jelentkezhetnek.

A konferencia hagyományos programjára várjuk mindazon érdeklődők jelentkezését, akik az állati viselkedéssel kapcsolatos előadással, poszterrel vagy akár prezentáció nélkül is részt kívánnak venni a rendezvényen.

A regisztráció és az absztraktok benyújtásának határideje lejárt.,
További információkat
IDE KATTINTVA
találnak.


A regisztrációs díj összege előreláthatólag 1500 Ft lesz, ezen túlmenően az alabbi költségekkel (szállás, étkezés) lehet számolni:

-szállás 2 éjszakára + teljes ellátás (2 reggeli, 2 ebéd, 2 vacsora + kávészünetek): 17 900 Ft
-szállás 2 éjszakára + ellátás (2 reggeli, 1 ebéd, 2 vacsora + kávészünetek): 16 000 Ft
-szállás 1 éjszakára + teljes ellátás (1 reggeli, 1 ebéd, 2 vacsora + kávészünetek): 12 900 Ft
-csak ellátás (1 ebéd, 2 vacsora + kávészünetek): 7 900 Ft
-csak ellátás (1 ebéd, 1 vacsora + kávészünetek): 4 700 Ft
-csak ellátás (1 ebéd vagy 1 vacsora + kávészünetek): 3 400 Ft
-ellátás nélkül (kávészünetek): 1 500 Ft

A menüvel kapcsolatos speciális igenyeket (vegetáriánus vagy laktózmentes diéta) a regisztráció során kérjük jelezni.
Opcionálisan lehet a konferencia emblémájával ellátott polót rendelni, melynek ára 2 500 Ft.


„Az év ifjú viselkedéskutatója” díj

Szeretnénk „Az év ifjú viselkedéskutatója” elismerést idén is kiosztani. A díjat minden évben a MET vezetősége ítéli oda annak az ifjú kutatónak, aki az elmúlt egy évben tudományos szempontból a legkiemelkedőbb pályamunkát nyújtotta be. A díjra azok pályázhatnak, akik a benyújtási határidőig még nem védték meg a PhD fokozatukat és az adott évben olyan kiemelkedő tudományos eredményt értek el, amely alkalmas a hazai és a nemzetközi viselkedésbiológiai közvélemény figyelmének felkeltésére. A MET előnyben részesíti a már közlésre elfogadott publikációkon, illetve az Országos Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott eredményeken alapuló pályázatokat. Fontos feltétel, hogy a díj odaítélésének alapjául szolgáló mű nagyrészt a pályázó saját, önálló munkáján alapuljon. A pályaművek terjedelme maximum 3 oldal lehet, melyben a pályázó összefoglalja eddigi kutatásának eredményeit, külön hangsúlyozva saját hozzájárulását a munkához, valamint jövőbeni terveit. A pályázathoz csatolni kell a megjelent publikációkat (nem csak a publikációs listát) és egy szakmai önéletrajzot is. A pályázatokat a metkonf2015@gmail.com címre várjuk a konferenciára való jelentkezés lezárásáig. A nyertes pályázó egy plenáris előadáson mutathatja be az eredményeit.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


A szervezők nevében
Garamszegi László Zsolt

További információ: metkonf2015@gmail.com


Fő támogatónk:

Légykapókról két percben

Az I. Élettudományi Liftbeszéd Fesztiválon (ELTE Lágymányosi Campus, 2015. március 7.) Herényi Márton kollégánk Különdíjban részesült. Gratulálunk extrém rövid, ugyanakkor kiváló tudományos-ismeretterjesztő előadásához, melynek témája az örvös légykapó volt.

A 2014/15-ös őszi félévben is elindul "A viselkedésökológia aktuális problémái" című specink az ELTE-n


2014. május 17-én a 40 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Petényi Salamon János-emlékérmet (és díszoklevelet) adományozott Török Jánosnak. Az emlékéremmel az egyesület Tudományos Tanácsa az egyesület azon tagjait tünteti ki, akik kimagasló tudományos kutató tevékenységet folytatnak.

Az ELTE Biológus Tudományos Diákkör 2014-ben Rosivall Balázsnak ítélte a Juhász-Nagy Pál Tehetséggondozó Díjat a biológus hallgatók tehetséggondozásában és témavezetésében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Interjú Horváth Gergely doktorandusz hallgatóval, aki a gyíkok személyiségét kutatja.

Fiú vagy lány?

Ebben a félévben is folytatódik az Élő adás előadás-sorozat. A következő előadást Rosivall Balázs, a TTK Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék adjunktusa tartja „Fiú vagy lány? Mi befolyásolja az utódok ivarát?” címmel 2014. március 5-én a Lágymányosi Campus Eötvös-termében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

A korábbi feltételezésekkel ellentétben az utódok neme nem véletlenszerűen alakul a különböző gerinces csoportokban (sem). Madarakon és emlősökön (többek között emberen is) végzett vizsgálatok sora mutatja, hogy a környezeti tényezők (pl. táplálékellátottság), az anya kondíciója, az apa kondíciója, vonzósága, viselkedése összefügghet az utódok nemével. Ezt a jelenséget hívjuk ivararány-manipulációnak. Az előadó megtárgyal néhányat a lehetséges evolúciós magyarázatok közül, és beszélni fog a jelenség vizsgálatának nehézségeiről is.

Időpont: 2014. március 5. 17:00
Helyszín: ELTE TTK Eötvös-terem (Pázmány Péter sétány 1/A fszt. 0.83)

Az előadás felvétele és diái a sorozat honlapján elérhetők.

A viselkedésökológia aktuális problémái címmel új specit indítunk az ELTE-n


2012. december 5-én Garamszegi László Zsolt átvette MTA doktori oklevelét. Gratulálunk Gaga!

Mészáros Boglárka biológia alapszakos hallgató az ELTE Biológus TDK versenyén (2012. november 26.) III. helyezést ért el és szekciójában a közönségdíjat is elnyerte a Vérparazita fertőzés és minőségjelző bélyegek kapcsolata hím zöld gyíknál (Lacerta viridis) című dolgozatával. Gratulálunk Bogi!

17. Európai Herpetológiai Konferencia. Magyar kutatók szervezik az európai herpetológusok következő találkozóját, melyet 2013. augusztus 22-27. között tartanak Veszprémben.

26. Nemzetközi Ornitológiai Konferencia Tokióban , Japánban lesz 2014. augusztus 18-24.

A madarak színezete

A madarak színezete számos információt közvetít a fajtársak számára. Erről, és a színezet kialakulásáról kérdezte a Klub Rádió Szigeti Beátát. A riport a 2. részben 19:40-től hallható.

Bite the birds

Malaria among birds is becoming more prevalent

   MOSQUITOES, which carry malaria parasites, like the warm and wet conditions that are expected to become more common with climate change. This has led many to reason that malarial infections will increase. Yet studies run into the unreliability of modelling future climatic effects and sometimes ignore changes in land use and health care. However, a new analysis of the spread of avian malaria shows that for the birds, at least, there is a real worry.


Támogasd az adód 1 %-ával !


Erdők a Közjóért Alapítvány
Adószám: 18660180-1-13
Cím: 2025 Visegrád, Mátyás király út 4.

Biológus OTDK 2011

   A 2011 április 19-21-én rendezett XXX. Biológus OTDK verseny viselkedésökológia szekciójában Szász Eszter "Prediktálja-e a hím agresszivitása a fiókák ivararányát?" című dolgozatával 1. helyezést ért el (témavezetője Rosivall Balázs).

A városi környezet interszexuálissá tesz

   Világszerte egyre több, különböző módon deformált kétéltű egyedet találnak. Egy közelmúltban publikált kutatás a békák körében felbukkanó interszexuális egyedekkel foglalkozik. Kiderült: a városi környezetben fogamzásgátlók maradványai jutnak a kétéltűek szervezetébe, ez okozza a veszélyes jelenséget. A témáról Vági Balázs biológus nyilatkozott az InfoRádió környezetvédelmi magazinjában.

Személyiség és stressz

   Mareike Stöwe, Rosivall Balázs, Pieter Drent és Erich Möstl legújabb publikációjában azt vizsgálta, hogy a "bátor" és "félénk" fiókák kortikoszteron- (stresszhormon-) szintje és táplálékkérő viselkedése eltér-e, és hogyan változik stressz hatására. Eredményeikről részletes német nyelvű összefoglaló jelent meg a Die Presse című folyóiratban, amely itt olvasható.

   Az eredeti publikáció a Hormones and Behavior című szakfolyóiratban jelent meg: Stöwe, M., Rosivall, B., Drent, P.J., Möstl, E. (2010): Selection for fast and slow exploration affects baseline and stress-induced corticosterone excretion in Great tit nestlings, Parus major. Hormones and Behavior 58:864-871.

ELTE TDK 2010

   A 2010 őszén rendezett Biológus TDK verseny etológia szekciójában Szász Eszter "Prediktálja-e a hím agresszivitása a fiókák ivararányát?" című dolgozatáért különdíjat kapott (témavezetője Rosivall Balázs).

ELTE TDK 2009

   A 2009 őszén rendezett Biológus TDK verseny állatökológia szekciójában Kiss Dorottya "Stresszes-e a fiókanevelés?" című dolgozatával 1. helyezést ért el (témavezetője Rosivall Balázs).

Shy animals skew population estimates

   Ecologists may be underestimating species population numbers because only bolder animals are caught in their traps.    At a field site near Budapest, László Garamszegi, now at the Doñana Biological Station in Seville, and his colleagues placed caged female collared flycatchers on unoccupied nest boxes that had a male bird in attendance...

Oh, he’s such a lab bird /2009.05.06/

Tests in wild birds suggest those with brash personalities are more likely to end up in the lab studies

By Susan Milius

www.sciencenews.org, May 9th, 2009; Vol.175 #10 (p. 8)

Biológus OTDK 2009

   A 2009 tavaszán rendezett Biológus OTDK verseny viselkedésökológia szekciójában Szegedi Anikó "A hőmérséklet és a költés időzítésének hatása a kelési aszinkróniára örvös légykapónál (Ficedula albicollis)" című dolgozatával 2. helyezést ért el (témavezetője Rosivall Balázs).

ELTE TDK 2008

   A 2008 őszén rendezett Biológus TDK verseny viselkedésökológia szekciójában Kiss Dorottya "Ivararány manipuláció az örvös légykapónál − a kortikoszteronszint szerepe" című dolgozatával 1. helyezést, Szegedi Anikó "A hőmérséklet és a költés időzítésének hatása a kelési aszinkróniára örvös légykapónál (Ficedula albicollis)" című dolgozatával 2. helyezést ért el (témavezetőjük Rosivall Balázs).

Who dares sings and who sings wins: Bold birds get the girl

   Humans often choose partners based on behavioural keys that are displayed during social interactions. The way we behave in different social contexts can reflect personality traits or temperament that may inspire long-term love. Behavioural norms that we perceive as sexually attractive are not culturally or evolutionarily arbitrary. However, personality-mediated sexual selection is not just the privilege of mankind. In a study published in the online, open-access journal PLoS ONE on July 9, László Garamszegiand colleagues at the University of Antwerp and at Eötvös University, Budapest used bird song as a model to investigate whether behavioural traits involved in sexual advertisement can serve as good indicators of personality in wild animals.Published: Tuesday, July 8, 2008 - 19:35 in Psychology & Sociology.


Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates